+381 24 548 220
subotica.csr@minrzs.gov.rs
7:00 - 14:30
Održan okrugli sto posvećen podršci maloletnim migrantima bez pratnje
25.05.2018.

U Regionalnoj privrednoj komori je 25.05.2016. godine održan okrugli sto posvećen podršci maloletnim migrantima bez pratnje na kojem su učestvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Doma zdravlja, Crvenog krsta i nevladinih organizacija. Okrugli sto u Subotici je jedan od planiranih četiri u okviru višegodišnjeg projekta, čiju realizaciju finansijski podržava Švajcarska.

150_1.jpg

Prema podacima, tokom prošle godine kroz našu zemlju je prošlo oko 900 hiljada migranata, a prema procenama trećinu su činila deca. U istom periodu, 200 maloletnih migranata bez roditeljske pratnje je bilo smešeno u neku od posebnih ustanova sistema socijalne zaštite.

150_2.jpgds

Cilj projekta „Podrška maloletnim migrantima bez pratnje“ je jačanje sistema socijalne zaštite i drugih instituacija koji se bave ovom problematikom, sa akcentom na povećanje kapaciteta za smeštaj maloletnih lica bez roditeljske pratnje, posebno devojčica.

Iz Centra za socijalni rad Grada Subotice prisustvovala je Vesna Margaretić, dipl.soc.radnik, Rukovodilac Službe za zaštitu dece i mladih.